Top
  >  Reis naar Vietnam   >  Ons avontuur door Duitsland
Onze fietstocht door Duitsland vanaf Nederland naar Vietnam

We hebben al een paar dagen gefietst en zijn nu aangekomen in het volgende land: Duitsland. Dit is een land waar we al eerder doorheen hebben gefietst waardoor we nog niet veel nieuwe dingen hebben gezien. Toch blijft Duitsland erg mooi! Van Duitsland zullen we fietsen naar Tsjechië en daarna Polen.

Naaktslakken

Het vinden van een slaapplek gaat soms niet vanzelf. Meestal kijken we op google maps in satellite view waar een geschikte plek is. Hierbij zoeken we naar een stukje bos, een afgelegen plek of een meer waar we aan kunnen staan. Voor vanavond hebben we een plek op het oog in een stukje bos naast een dorpje. We fietsen er naartoe maar bij aankomst blijkt het stuk bos dat we op het oog hadden een groot hertenverblijf. Het hele bos is afgezet met een groot hek en het gaat niet lukken om hier vanavond te slapen.

 

We openen google maps weer om een volgende plek te spotten. Aan de andere kant van het dorp zit tussen de weilanden ook een stuk bos waar we het kunnen proberen. Er loopt alleen wel een weg langs wat een nadeel is. We fietsen er naartoe over een boerenlandweg. Dat is een goed teken want dan is het waarschijnlijk afgelegen en komen er weinig mensen. Het lukt om een plekje te vinden maar we zijn wel een beetje zichtbaar voor auto’s. Er loopt een weg langs vanwaar ze ons zouden kunnen zien. Omdat we voor het donker geen tijd meer hebben om nog een andere plek te zoeken, besluiten we hier te slapen.

 

’s Nachts laat ik mijn schoenen in m’n voortent staan en leg ik mijn sokken te luchten in een ventilatiegat. Omdat het de laatste paar dagen vaak vochtig weer is blijft het gras nat. En omdat het gras nat blijft zijn er veel naaktslakken actief. Deze nacht zelfs actiever dan wat we tot nu toe meegemaakt hadden. Liggend in je tent kon je ze met je vinger van je binnentent af schieten. Best een soort geinig om te doen maar toen ik mijn voortent open wilden doen verdween de lach al snel van mijn gezicht. 

 

Ik keek mijn voortent in waar mijn schoenen stonden en deze zaten onder met naaktslakken. Vervolgens keek ik naar mijn sokken en hier stonden ook de slijmsporen op. Met een takje haal ik ze van mijn schoenen af en zie dat ze ook aan de binnenkant zitten.. gadverdamme! Met een takje probeer ik ze allemaal eruit te halen. Het laatste stukje schoen kan ik niet zien, en niet bereiken met het takje. Met pure angst steek ik voorzichtig mijn hand in m’n schoen. Voorzichtig ga ik verder en verder naar mijn tenen. Ik kom helemaal bij het einde en gelukkig, hier zit er geen die ik met mijn hand eruit hoef te halen.

Overnachten bij een vreemde

We fietsen door Duitsland en eigenlijk gaat het heel voorspoedig. Iedere dag fietsen we lekker een stuk en daarna kamperen we in het wild. Je wilt natuurlijk wel zo af en toe jezelf en je kleren wassen. Tot nu toe doen we dit in riviertjes en meertjes. Behoorlijk koud, maar het geeft wel een schoon gevoel. Als je dit niet doet na een dag waarin je gezweet hebt, plakt je lichaam een soort als je in bed ligt. We willen ook weleens een warm bed, een douche en een wasmachine. Hiervoor gebruiken we de app warmshowers. Dit is een app voor fietsers om bij andere fietsers gratis thuis te slapen.

 

Tot nu toe hadden we weinig succes maar voor vanavond is het gelukt om een slaapplek te regelen bij Georg in Leipzig. Hij had nog geen plannen voor avondeten waarop wij hadden voorgesteld om pannenkoeken te bakken. Oerhollands en zo doen we toch ook wat terug. Voor Georg was het de eerste keer dat hij op deze manier fietsers over de vloer had. Hij was nog niet zo lang bezig met het fietsen en had zich net aangemeld op het platform. Het was voor beiden de eerste keer, maar het was een fijne ervaring. Onze kleren en wij zelf waren weer gewassen en we hebben lekker warm geslapen.

 

Het tweede succes via warmshowers was in Dresden bij Falk. Falk was al heel ervaren met fietsers over de vloer en had zelf ook al veel fietsreizen gemaakt. Hij gaf je meteen het gevoel van thuiskomen en vertrouwen. “Mocht je zo nog de stad in gaan, pak daar een sleutel want anders kom je het appartement niet meer in als ik slaap” avondeten was al geregeld en hiervoor hoefden we niks te doen. ’s Avonds onder het genot van een rode wijn wisselde we verhalen uit over het reizen. “Voor morgenochtend, pak lekker wat je nodig hebt uit de keuken. Wat weg is, is weg” zo een vertrouwen en zo een warm gevoel, wauw! Onze eerste twee ervaringen bij mensen thuis zijn heel fijn.

Comments:

 • Wilfred Keijzer

  april 1, 2024

  Hoe gaaf, 👍. Wat ons betreft zijn reizigers per fiets ook welkom bij ons in Woubrugge

  reply...
 • Marianne

  april 2, 2024

  Toevallig via insta op jullue account terecht gekomen. Wat een kanjers zijn jullie!! En zo leuk om te volgen. Ik moet het nog beetje uitvogelen. Zoek ook nog naar een foto van de route die jullie gaan maken. En zal ook nog wel eens iets doneren. Vind het een geweldige onderneming!! Veel succes

  reply...
 • Renate

  april 4, 2024

  Wat super dat jullie dit doen.
  Heb zelf veel marathons gefietst en vorig jaar voor het eerst een bike-parking gedaan. Maar luxe variant. Stuk met trein en dan in hotels overnachten. Dit maakt het een stuk prijziger dan wat jullie doen.
  Het inspireert mij wel hoor jullie reis. Zoals die slaapplek bij mensen thuis!!
  Succes met de trip en ik ga nog lekker verder genieten van jullie verhalen en avontuur!!

  reply...
 • J.A.E.F.

  april 4, 2024

  Ontzettend leuk om te volgen via insta. Toevallig in een feed gekomen en sindsdien volg ik jullie iedere dag. Ik heb wat gedoneerd voor een heerlijke maaltijd! Enjoy jullie bijzondere reis en blijf zo lief voor elkaar!

  reply...
 • Monique

  april 4, 2024

  Ontzettend leuk jongens, wat jullie doen. Jullie kwamen toevallig via instagram langs en ik kijk met veel plezier naar jullie dagelijkse updates.
  Heel veel plezier!

  reply...
 • april 4, 2024

  Lekker bezig mannen. De eerste bierdonaties zijn gestort. Leuke blogs en insta stories. Succes !!

  reply...
 • april 4, 2024

  Elke dag genieten van jullie video en gemaakte tocht! Ik als reiziger en visser van beken/riviertjes kijk enorm graag naar jullie reis! De landen en natuur waar jullie nu zijn geweest staan me nog bij, schitterend om het weer te zien! Zet hem op, ik blijf jullie volgen!

  Groet,

  Robbert Wigman

  reply...
 • Romy Smeins

  april 5, 2024

  Hee mannen,
  Wat een geweldig avontuur en mooie verhalen. Ik volg jullie ook op tiktok/insta. Zo leuk om steeds filmpjes te zien. De fotos geven een duidelijk beeld HOE gezellig jullie het hebben. Hahaha enne succes met de slakken

  reply...
 • Rene

  april 6, 2024

  Hier gekomen door artikel in Telegraaf. Wat leuk, ik blijf jullie zeker volgen. Ik ben benieuwd hoe jullie Rusland gaan ontwijken, wellicht via Turkije? Ik zal het zien 👍

  reply...
 • Bas

  april 8, 2024

  Het is superleuk om jullie te volgen en ik geniet van jullie insta. Een bierdonatie komt eraan!
  Onze zoon gaat komende zomer voor het eerst op fietsvakantie met een vriend, naar Zwitserland. Eerst op visite bij een vriend vlakbij Zurich, en dan door naar het oostelijkste punt van Zwitserland waar ze naar een hotel gaan waar hij vorig jaar stage heeft gelopen.
  Ze hebben aan heel veel gedacht, een goede uitrusting mee, en toch zijn er ongetwijfeld dingen die niet in je opkomen als je zoiets gaat ondernemen. vandaar mijn vraag; Wat zou jullie meest waardevolle tip zijn voor de eerste vakantie?

  reply...

post a comment