Top
  >  Reis naar Vietnam   >  3, 2, 1 START!
Fietsen vanaf Nederland naar Vietnam

Wij zijn Rick en Sven en wij hebben de droom om de wereld te verkennen op de fiets. Die droom gaat uitkomen en op 10 maart vertrekken we van huis naar Vietnam.

 

Net iets meer dan twee jaar voor de start ontstond dit plan. Rick werkte in de Eifel op een vakantiepark. Ik (Sven) had nog wat vrije dagen over op werk en het leek mij leuk om Rick op te zoeken. “Rick ik wil naar je toekomen maar heb een beetje een gek plan, ik wil op de fiets naar je toekomen” een lach verscheen op Rick zijn gezicht “ja maar dat vind ik zo gaaf, dan fiets ik met je mee” zo gezegd zo gedaan en op 15 november 2021 fietsen we samen 290 km op 1 dag naar de eifel. 

 

Later die week zaten we in een restaurant en onder het genot van een biertje zij een van ons “We kunnen ook een keer een echt verre afstand fietsen” “Echt ver, vond je dit dan niet ver genoeg?” “Nee, ik bedoel voor langere tijd” We opende in het restaurant nog google maps en keken hoe ver we naar het oosten konden. Het zou China of Vietnam worden. Omdat we China niet zomaar in kunnen komen als we onderweg zijn, besloten we met een biertje dat het Vietnam zou worden.

 

Een paar dagen daarna kwam de vraag “Die reis naar Vietnam op de fiets, ben jij daar serieus in?” “Ja het lijkt mij wel enorm gaaf en jou?” “Ja mij ook wel” “Oke dan gaan we er tijd en geld in steken, oefen tripjes maken en kijken of we het leuk vinden”

 

De oefent tripjes die we gemaakt hebben vind je in onze blogs over deze reizen. De conclusie is dat we het maar al te gaaf vinden en dat we nu daadwerkelijk op wereldreis zijn.

De voorbereidingen

Tijdens de oefen tripjes die we gemaakt hebben zijn er al een hoop spullen gekocht. We hebben daarom voor onze wereldreis niet zo veel nieuwe spullen nodig. We vervangen wat onderdelen op onze fietsen zoals de ketting en de tandwielen. We kopen een zonnepaneeltje voor achter op de fiets, zodat we tijdens het fietsen onze spullen kunnen laden. Met onze vorige powerbank duurde het super lang voordat deze geladen was. Daarom halen we een nieuwe powerbank en een wereldstekker die snel kan laden. Daarnaast nog een extra jas voor warmte, een nekwarmer, een waterdichte opvouwbare rugzak en waterflasks (een soort silicone waterzakjes/drinkflesjes).

Vaak hebben we een helm of pet op en dan is al dat haar eigenlijk helemaal niet handig. Het zit na het af doen van de helm of pet toch voor geen meter meer. Daarnaast kan het best wat gewicht besparen om kaal te gaan omdat we dan geen wax/gel en kam mee hoeven te nemen op reis. Het is enorm zonde van onze haren maar eigenlijk waren we er al snel uit. Het is veel praktischer om kaal te gaan. We besloten het te doen en de dag voordat we weg gingen, werden we door onze beste vriend Jelle kaal geschoren.

Het vertrek

10 maart 2024, de wekker gaat om 7 uur. Ik schiet wakker en daarna meteen vol met zenuwen want vandaag is de dag van vertrek. Afgelopen dagen heb ik alles al gepakt dus dat is al lekker klaar. Voordat we weg gaan komt de familie nog een bakkie doen. Het is mooi om iedereen zo even bij elkaar te hebben. Eigenlijk leef je naar het moment toe van wegfietsen, laat het dan ook nu maar gebeuren.

We hebben iedereen uitgenodigd om het eerste stuk mee te fietsen die dat leuk vindt. Om 10 uur komen we aanfietsen bij de afgesproken locatie. Het eerste wat we zien is een voor ons gigantische mensenmassa. We hadden een mannetje of 40 a 50 verwacht maar dit waren er misschien wel 100. Onder die 100 was ook de burgemeester van onze gemeente. Die had het via via gehoord en vond het zo bijzonder dat ze ons wilde uitzwaaien. Daarnaast was er ook wat pers aanwezig die van ons verhaal hadden gehoord. We hebben iedereen die niet mee zou fietsen een dikke knuffel gegeven en afscheid genomen.

De eerste kilometers fietsten er een hoop mensen mee. Er haken steeds meer vrienden en familie af totdat we nog met een groepje wielrenners over zijn. Het voelt nog helemaal niet alsof we een jaar weg gaan. Hoe voelt dat eigenlijk? Je weet het niet, maar op dit moment voelt het als een rondje fietsen met vrienden.

Iedereen mag meefietsen tot een afgesproken punt. Daar doen we met de mensen die er nog bij zijn een bakkie op het terras. Het eerste biertje van deze reis gaat erin en er wordt een hoop gelachen. Na het terras nemen we afscheid van de groep en fietsen we samen verder. Meer en meer komt het besef van weg zijn, maar ’s avonds slapen we bij vrienden in Utrecht. Het voelt nog niet helemaal als weg zijn maar man man man wat hebben we er zin in.

 

Houden we alles droog?

We worden wakker bij Jan en Matthijs in Utrecht. Het ontbijt wordt verzorgd, we pakken onze spullen en gaan weer op avontuur. Vandaag staat er de hele dag regen op de planning. Tijdens onze reis zullen we waarschijnlijk een hoop regen zien. Waar zullen we het natst regenen tijdens onze reis? Kunnen we positief blijven als het al een week regent?

 

Je hoopt niet op dag twee al helemaal nat te regenen. Ondanks de regen zijn we nu in ieder geval nog super positief. We zijn net begonnen aan het grootste avontuur van ons leven, tuurlijk zijn we nog enthousiast. Voor vanavond hebben we een slaapplek geregeld in Nijmegen. We weten dat we warm en droog slapen vanavond. “Maar eigenlijk als we vanavond toch droog slapen, is dit een goede test.” ” Mochten er dingen nat worden, kunnen we die vanavond weer drogen in huis.” De gedachte hiervan stelt ons gerust. Laat het maar lekker regenen vandaag. Kom maar op!

 

Aangekomen bij ons slaapadres doen we nieuwsgierig onze regenkleding uit om te kijken of we ergens nat zijn. Tot ons grote geluk zijn we beiden nog helemaal droog. Bij mijn kraag is mijn shirt natgeregend, die moet ik meer dichthouden. Naast onze kleding zijn alle spullen in de tassen ook droog gebleven. Dit geeft vertrouwen voor aankomend jaar!

 

De volgende nacht geeft de volgende uitdaging qua spullen droog houden. Het is onze eerste nacht wildkamperen van onze reis. We doen dat op dezelfde plek waar ik (Sven) voor het eerst heb wildgecampeerd. Toen onderweg van Nederland naar Oostenrijk, nu van Nederland naar Vietnam. We staan bij het dorpje Xanten en s’nachts is het begonnen te regenen.

 

S’ochtends is het de uitdaging om alles in te pakken terwijl het nog zachtjes aan het spetteren is. Het regent gelukkig niet hard maar het is wel een goede oefening voor wanneer het wel hard regent. Je probeert zo veel mogelijk in je tent al in tassen te doen. Daarna is het mogelijk bij onze tenten om de binnentent op te ruimen terwijl de buitentent nog staat. Na dit gedaan te hebben staan alleen de buitentent nog en het grondzeil. Deze zullen altijd nat blijven als het regent, daar is niks tegen te doen. Een paar spetters hebben de droge spullen bereikt toen we ons ontbijt pakte maar al met al een geslaagde oefening.

Nu gaan we door naar Duitsland!

Comments:

 • Kyran van den brink

  april 4, 2024

  Fk vet!!!! Zo door blijven gaan suc6 met de reis!!!!

  reply...
 • Nieselien

  april 4, 2024

  Jullie zijn echt bikkels . Geweldig mooi dat jullie dit ondernemen .
  Hoe lang blijven jullie weg ?
  En terug weg ?

  reply...
 • Lilian

  april 4, 2024

  Super stoer..ik zal jullie volgen..be safe

  reply...
 • Remko Weustink

  april 4, 2024

  Echt geweldig mannen, kijk iedere dag weer uit naar de nieuwe filmpjes op Instagram. Mijn zoontje van 4 vindt het ook helemaal geweldig wat jullie doen en wilt er alles over weten. Zet hem op!!

  reply...
 • april 4, 2024

  Lekker bezig jongens! Ik volg jullie dagelijks!
  Welke route gaan jullie nu volgen? Nemen jullie een stukje Oekraïne mee?

  Genieten maar!

  reply...
 • Lot

  april 4, 2024

  Ik volg jullie reis met veel plezier!

  reply...
 • Denise

  april 5, 2024

  Super stoer! Ik ben een fan & volg jullie!

  reply...
 • april 5, 2024

  Leuk elke dag het Instagram verslag!
  Prachtige reis!
  Veel succes en plezier, be safe!
  Hartelijke groet Anita

  reply...
 • Remi de Greef

  april 22, 2024

  Hoi Rick en Sven
  Wat een geweldig avontuur gaan jullie tegemoet. Heb alle dagen bekeken die jullie onderweg zijn. Elk land heeft toch zijn mooie plaatsen. Hoe lang blijven jullie in Vietnam. Mijn vrouw en ik gaan in juki naar Vietnam. Niet op de fiets maar lekker vliegen haha
  Heel veel plezier toppers.

  reply...

post a comment