Top
  >  Reis naar Vietnam   >  Hongarije verkennen op de fiets
Bikkels on Bikes in Hongarije

Slaapplek in Boedapest

We fietsen in Hongarije langs de Donau richting Boedapest. In Boedapest lijkt het ons leuk om wat langer te blijven, maar we hebben eigenlijk nog geen slaapplek voor in de stad. We besluiten om de kracht van onze social media te gebruiken en doen een oproepje. We vragen onze volgers of ze iemand hebben wonen in Boedapest waar we misschien kunnen slapen. De vraag staat uit en ondertussen fietsen wij verder naar de stad.

 

Eenmaal in de stad hebben we nog geen succes met de aanvraag en besluiten we het bij een hostel te proberen. We hadden van Sergio, een andere fietser, gehoord dat het een super goedkoop hostel was dus dat leek ons wel wat. Rick ging even een kijkje nemen maar helaas zat het hostel al vol. Eenmaal buiten besluiten we onze reacties weer te bekijken en een van onze volgers heeft gereageerd dat zijn tante in Boedapest woont en dat we daar kunnen slapen.

 

Wij natuurlijk super blij en meteen contact opgenomen met zijn tante. Die vond het helemaal leuk en eigenlijk was het toen heel snel geregeld. “Dit is mijn adres … en er staan biertjes koud” Dat klonk natuurlijk als muziek in de oren waarna we, zonder veel van de stad te hebben gezien, richting die koude biertjes zijn gegaan. Aangekomen bij Monique hing er een bordje aan het hek “Welkom Rick en Sven, Bikkelsonbikes. De pils staat koud!” Een onwijs leuk ontvangst en we voelden ons meteen welkom.

 

Monique geeft in de stad Budapest fietstours en al snel kwam er ter sprake of we het leuk zouden vinden om morgen mee te gaan. Wij hadden ook het plan om met de fiets de stad te verkennen, dus ideaal als we met Monique mee kunnen. Zij heeft veel kennis over de stad dus zal ons van alles kunnen vertellen. Uiteindelijk beviel Budapest zo goed dat we drie nachten zijn gebleven. De tijd vloog voorbij en het is echt een aanrader om een keer heen te gaan.

Fietstour en stappen in Boedapest

We zijn in Budapest bij Monique en ze heeft ons aangeboden dat we morgen mee mogen als ze een fietstour door de stad geeft. Die dag openen we instagram en daar zien we dat een andere jongen ons ook heeft uitgenodigd om een fietstour te komen doen. Wij vonden dat natuurlijk grappig en verteld dat aan Monique. “Oh wie is dat dan?” “Imard” “Oh ja die ken ik wel dat is een collega, stuur maar een berichtje dat je bij Monique bent” Vet toevallig natuurlijk en we zouden Imard morgen zien want hij gaf ook een rondleiding.

 

De volgende dag hebben we een rondleiding gehad van Monique door Budapest waarbij ze onwijs veel wist te vertellen. Na de rondleiding hebben we Imard ontmoet bij het verzamelpunt. Imard was net als ons ook in de twintig en we hadden meteen een leuk spontaan gesprek. Het klikte goed dus we vroegen of hij met ons mee wilden lunchen in de stad. Dat zag hij wel zitten dus we hebben met zijn drieën gezellig gelunched. Ook was er al afgesproken dat we ’s middags met Monique, Imard en de man van Monique wat gingen drinken.

 

’s Middags tijdens het drankje kwam het uitgaansleven van Budapest ter sprake en eigenlijk stond het natuurlijk al lang in de sterren geschreven dat we dit zelf moesten gaan ervaren. Er was dan ook niet veel overtuigingskracht nodig om ons naar de stad te lokken en voordat we het wisten was het besloten. We gingen eerst thuis bij Monique wat eten om vervolgens de taxi naar het centrum te nemen om Imard en zijn vrienden op te zoeken.

 

In het centrum hebben we eerst Imard zijn vrienden leren kennen. Een leuke groep jongens waar het al snel mee klikte en we lekker konden ouwehoeren. Na een drankje op het terras was het tijd om de clubs op te zoeken. Wat opviel hier tijdens het stappen is dat iedereen heel erg zichzelf kon zijn. Het maakte niet uit hoe je danste en hoe je eruit zag als je het maar naar je zin had. Het gaf een onwijs ontspannen sfeer en het was fijn om mee te maken. We zijn in clubs geweest met onwijs veel verschillende kamers met ieder een eigen muziekstijl. We zijn verdwaald in de clubs zo groot zijn ze, verdwaald in de nacht van Budapest. Flitsende lichten, goed smakend bier, mensen zijn aan het dansen, de muziek staat lekker hard. Een club is als een tijdmachine, we stapten naar buiten na een geslaagde avond, was het ineens al half 6 toen we thuis kwamen.

 

In het centrum hebben we eerst Imard zijn vrienden leren kennen, wat goed klikte en een leuke groep was. Vervolgens zijn we met die jongens verder het uitgaansleven van Budapest gaan ontdekken. Wat opviel was dat iedereen heel erg lekker zichzelf was tijdens het uitgaan en dat mensen elkaar lekker in hun waarden laten. Het maakte hier niet uit hoe je danste als je het maar naar je zin had en dat gaf een hele ontspannen sfeer. We zijn in clubs geweest met allemaal verschillende ruimtes en kamers met ieder een eigen muziekstijl. We hebben ons verbaasd over hoe groot de clubs hier zijn. 

Het Balatonmeer

Het balatonmeer is het grootste meer van Hongarije. Veel Hongaren hebben hier een tweede huisje of appartement om te genieten van het water en het warme weer. Hoe is het om langs dit meer te fietsen en waarom is het zo geliefd dat gaan wij ontdekken. Het balatonmeer is zo groot, toen mijn vader vanuit Griekenland naar huis vloog met het vliegtuig op een heldere dag vertelde de piloot, als u nu uit het raam kijkt, kunt u het balaton meer duidelijk zien, het grootste meer van Hongarije.

 

Wij hebben de keuze gemaakt om bovenlangs te fietsen. We hebben ons laten vertellen dat dit iets meer heuvels heeft en daarmee mooier uitzicht over het meer. De eerste dag fietsen we door de regen en eigenlijk lukt het ’s middags nog om via warmshowers een slaapadres te regelen. We slapen bij Tamas , Carmen en hun vier kinderen. Nog voordat we aan het avondeten zijn begonnen moeten we eigenlijk al mee komen doen met tafeltennis. “We gaan eerst ons avond eten opeten en komen daarna met jullie spelen” We kletsen met Tamas over het fietsen en het reizen, zelf maken ze met het gezin ook fietsreizen. Na het eten zijn de kinderen door het dolle dat we met ze komen tafeltennissen. We spelen wat potjes en de kinderen zijn er nog verdraaid goed in ook. Wij hadden inmiddels al een wijntje op dus niet alle ballen gingen nog even recht.

 

De dag erna fietsen we de hele dag langs het balaton meer. Tijdens het fietsen hebben we het erover dat we nog steeds verbaasd zijn over hoe je dit kan doen met kinderen. De kilometers zullen minder snel gaan, er moet vaker pauze gehouden worden en het is de vraag of de kinderen het wel altijd leuk vinden. Het fietspad is grotendeels ook een eurovelo route. Eurovelo routes zijn routes in Europa die goed zijn aangegeven en die meestal ook goed onderhouden worden. De route was hier zeer goed aangegeven maar de kwaliteit van de fietspaden was niet zo goed en dat was jammer.

 

De tweede nacht langs het balatonmeer hebben we in een uitkijkhut geslapen. Ver boven de grond waar we ons geen zorgen hoefde te maken over wilde dieren. Uitzicht over de bergen maar helaas niet over het balatonmeer zelf. Dat was van het balatonmeer dan ook een van de grootste minpunten. Er waren weinig plekken waar je uitzicht over het meer had. Er stonden bijna overal wel struiken of gebouwen voor. Bijna alle grond aan het water is prive of commercieel. Het is bijna allemaal commercieel gemaakt want als je eenmaal een plekje aan het water hebt dan is het prachtig. Ondanks dat het bij ons bewolkt was, had het water een prachtige lichtblauwe kleur. Ondanks dat je vanaf de bergen niet veel zicht had op de bergen, had je wel mooi zicht op de bergen vanaf het water. Ik had er persoonlijk meer van verwacht maar toch was het zeker de moeite waard om langs te fietsen.

Onze reis richting Vietnam verloopt tot nu toe geweldig! We hebben onwijs veel hulp vanuit alle volgers, vrienden/familie en de sponsoren.

Deze blog wordt mede mogelijk gemaakt door Viamensa & Panthion

Comments:

 • Iris

  mei 8, 2024

  Hey Rick en Sven,
  wat volg ik jullie mooie reis met veel plezier! Vind het echt geweldig wat jullie doen. Heb net een bescheiden donatie overgemaakt. Weet niet goed wat jullie ervoor kunnen kopen maar een lekker koud biertje zal zeker lukken!
  Groetjes, Iris

  reply...
 • Iris

  mei 8, 2024

  Hoi Rick en Sven,
  Wat volg ik met veel plezier jullie avontuur, wat een mooie reis zeg!
  Ik heb een bescheiden bijdrage overgemaakt ik weet niet wat jullie hiervoor kunnen kopen maar een lekker koud biertje moet zeker lukken.
  Groetjes, Iris

  reply...

post a comment