Top
  >  Fietsavontuur   >  Fiets kapot in Bosnië
Bikkels on Bikes fietsen samen met Sien door Bosnië!

Net voordat we Bosnië in gingen, hebben we Sien leren kennen. Sien is onderweg van Servië naar Nederland. Omdat wij door Bosnië naar de kust fietsen is het voor haar niet heel ver omfietsen om een paar dagen mee te fietsen. Superleuk om even wat ander gezelschap mee te hebben. Sien heeft een paar maanden in Servië gewoond en leert ons meteen een van de lekkerste snacks van de Balkan, burek! Burek is een soort spiraalvormig baksel van bladerdeeg met daarin gerolde vulling. De vulling verschilt van gehakt tot kaas tot spinazie tot kip. We hebben met burek een nieuwe verslaving en voor ons is de burek met gehakt absoluut de favoriet.

 

We fietsen met Sien over een gravelweg door de heuvels van Bosnië. De dag ervoor heeft het geregend en op de stukken waar niet zoveel gravel ligt verandert de ondergrond van een hard landweggetje in modder. Dikke modder die door de nattigheid overal aan blijft plakken. Modder zo plakkerig dat het voelt alsof je met je fiets door een grote pot chocopasta probeert te rijden. De modder blijft zo erg plakken dat het vast komt te zitten tussen je wiel en je spatbord. Er komt zoveel modder tussen dat bij Sien en mij ons voorwiel vast komt te zitten. Met veel moeite en kracht lukt het om de wielen weer aan het draaien te krijgen. Als ze eenmaal draaien dan gaat het wel maar niet veel later slaat het noodlot toe.

 

In een afdaling zorgt een mix van modder en steentjes dat Sien haar derailleur in haar wiel komt en afbreekt. Een serieus probleem want dat kan je niet meer verder, de derailleur is waar je mee schakelt. Daar ter plekke hebben we de ketting ingekort zodat deze op één tandwiel blijft liggen. Dit werkte een beetje maar echt kracht zetten tijdens het fietsen kon niet. We fietsen langzaam naar de eerstvolgende stad, duwen Sien soms stukjes bergop en worden een stukje meegenomen in een busje.

 

In de Stad Bihac zit één fietsenzaak, of nou ja één man die in zijn garage wat klust en fietsonderdelen kan bestellen. Wanneer we aankomen is de man niet thuis en we moeten de volgende dag terugkomen. Die volgende dag moeten er onderdelen besteld worden en uiteindelijk blijven we twee nachten in Bihac maar gelukkig doet Sien haar fiets het weer.

Comments:

  • Vibeke

    mei 26, 2024

    Zo grappig om te lezen. Jaren geleden fitste ik met mijn vriend van Singapore naar Kathmandu. Op de tweede dag, op een mini -helling in Maleisië, maakte ik een schakelcursus (denken we) en schoot Meike derailleur in mijn spaken en brak af. Ook de ketting ingekort, en ik kon er eigenlijk prima mee fietsen, het was er verder gelukkig vlak. Want geen enkele fietsenmaker had het onderdeel en we hebben het uiteindelijk in Nederland laten opsturen. Ik heb er nog zeker een week mee moeten fietsen. De hele reis was een geweldig avontuur en ik geniet nu mee met jullie avonturen. Maak er iets moois van, ik denk nu ( meer dan 20 jaar later) nog dagelijks terug aan onze reis!

    reply...

post a comment