Wij zijn absoluut niet de enige mafkezen die van Europa naar Azië aan het fietsen zijn. Via internet zitten we sinds het begin van de reis al in een groepsapp op whatsapp met mensen die hetzelfde aan het doen zijn. Maarliefst achthonderd mensen zitten er in de groepsapp die allemaal van Europa naar Azië gaan. Ze zijn niet allemaal tegelijk onderweg maar toch zullen er veel daarvan aan het fietsen zijn. De route die gefietst wordt komt deels overeen met de oude zijderoute. Een eeuwenoude handelsroute tussen Europa en Azië. De groepsapp op whatsapp waar we inzitten heet refererend hieraan “Zijderoute / Cycling east”. In Oezbekistan zijn er nog een aantal oude handelssteden te bezoeken. Wij hebben er drie bezocht om een beeld te krijgen van hoe het er vroeger uit heeft gezien.
De eerste stad die we bezochten was Khiva. Om de oude stad heen is de nieuwe stad gebouwd. Hierdoor zie je vrij lang niks qua oudheid totdat je echt in het centrum komt. Ineens sta je naast een zandkleurige stadsmuur en kan je door een poort het oude centrum in. Eenmaal binnen is het nu grotendeels gericht op toeristen met veel kleine kraampjes. Je kan er lokale spullen kopen zoals kleurrijke kleding, servies en sieraden. Naast dat de straten vol staan met kraampjes staan er nog wel de oude gebouwen. Allemaal zandkleurig en heel vierkant of rechthoekig. Religieuze of heilige gebouwen worden wel gebouwd met kleur. Er wordt veel gebruikgemaakt van blauw en een mix tussen blauw en groen. De religie is hier Moslim en hierbij worden er geen mensen afgebeeld of als standbeeld neergezet. In het Moslimse geloof wordt er heel veel gebruikgemaakt van prachtige patronen. De moskee is er prachtig kleurrijk mee aangekleed. Iets verder in de oude stad staat een kameel om mee op de foto te gaan. Niet ons ding en het lijkt mij ook niet fijn voor de kameel. Maar het geeft wel aan dat er vroeger op de oude zijderoute veel gedaan werd met kamelen.
Naast Khiva hebben we ook Buchara en Samarkand bezocht. Buchara heeft niet een afgesloten oude centrum waar alles bij elkaar staat. Hier zijn oude gebouwen verspreid door de stad en is er nieuw tussendoor gebouwd. Het geeft een ander straatbeeld maar omdat het nog niet een hele grote stad is blijft het wel knus. Buchara is al een stuk toeristischer waarschijnlijk omdat het dichterbij Tashkent en Samarkand ligt waar veel mensen heen gaan. Als derde stad van de oude zijderoute bezoeken we Samarkand. Het is een veel grotere stad dan Khiva en Buchara en daarmee ook een stuk drukker. Samarkand is grotendeels verwoest geweest dus heel veel van de oude handelsstad is er niet meer te zien. Wel een heel indrukwekkend plein, het Registan plein en een aantal indrukwekkende grafplaatsen. Van de drie plaatsen heeft Khiva het best weergegeven hoe het er vroeger uit heeft gezien. Erg interessant om te bezoeken.
Sonja
Prachtig verhaal uit de geschiedenis met mooie foto’s van nu.
Top dank jullie wel 👌
Pascale
Wat een ervaring en geschiedenis wat jullie delen. Prachtig. Succes op jullie vervolgroute. ❤️
Levi
Gaaf verhaal.
Cynthia
Vind het leuk dat jullie je echt ook verdiepen in de landen waar je doorheen komt. En daar ons ook in meenemen. Goede reis nog.
Gerda Boschman
WEER EEN MOOI VERHAAL. IK HOOP VOOR JULLIE DAT ER OOIT EEN UITGEVER KOMT. OM DEZE REIS IN BOEKVORM TE PLAATSEN.
GerdA Boschman
Rick & Sven
Dat zou donders gaaf zijn zeg!