Top
  >  Reis naar Vietnam   >  Er is hier bijna niks, en dat was leuker dan verwacht
Fietsen door Oezbekistan - er is bijna niks en dat is leuker dan verwacht

Ik (Sven) wist eigenlijk net aan waar Oezbekistan lag op de kaart. Verder wist ik zo goed als niks over het land. Ik wist niet hoe het landschap eruit zag, ik wist niet wat voor eten ze hier hadden, ik wist niet hoe steden eruit zien hier, ik wist dat ik er wel erg benieuwd naar was. Oezbekistan is een land waar je eigenlijk nooit iets van hoort, en dat maakt het juist ook wel interessant om het te ontdekken. Waarschijnlijk horen we er bijna nooit iets over omdat er simpelweg ook niet zo veel is. Tuurlijk heeft het interessante plekken om te zien zoals een van de grootste zeeën ter wereld die zo goed als opgedroogd is, en een aantal handelsposten van de oude zijderoute. Maar het is geen Europa met om de tien kilometer een stad en overal wel kastelen of bijzondere natuur. Er is hier simpelweg heel veel woestijn wat het leven lastiger maakt.

 

Omdat er niet zo heel veel is, ben je ook meer op elkaar aangewezen. We fietsen nu met zijn zessen en het bijna niks om je heen hebben geeft wel de tijd om elkaar goed te leren kennen. Wat doen de anderen thuis, welke dingen vinden ze leuk en wat hebben ze allemaal al meegemaakt tijdens hun reis? Het zijn sociale jongens en er wordt veel gekletst. Er mag dan wel bijna niks zijn in de woestijn maar eigenlijk verveel ik mij geen moment. Naar een slaapplek hoef je niet te zoeken want je kan op ieder willekeurig moment van de weg af honderd meter de woestijn in en je tent opzetten. Het enige waar je mee bezig hoeft te zijn is eten en drinken. Qua eten hebben ze hier niet heel veel verschillends. Dat kan je ook niet echt verwachten in de woestijn. In de supermarkt is het aanbod zeer beperkt en voornamelijk koek, chips en frisdrank. Uit eten in een restaurant is daarentegen verbazingwekkend goed. Vaak hebben ze dezelfde gerechten die ze serveren maar wel allemaal erg lekker. Plov, rijst met groente en vlees, Samsa, vlees en ui in bladerdeeg, Laghman, dikke noodles met groente en vlees en verschillende shaslicks.

Ik had ook geen idee hoe de mensen hier in Oezbekistan zouden zijn. Ik dacht dat Turkije bekend stond om het vele toeteren, maar om eerlijk te zijn wordt er hier in Oezbekistan nog meer getoeterd naar ons. Niet omdat we asociaal rijden maar toeteren uit enthousiasme en om ons aan te moedigen. Met de groep van zes zijn we tot nu toe (Bukhara) ook twee keer uitgenodigd bij mensen thuis om daar te slapen. De eerste keer ontmoetten we een jongen waarbij we onze tenten in de tuin op mochten zetten. De tweede keer mochten we zelfs met z’n allen binnen slapen en kregen we fruit en avondeten. Mensen zien hier niet vaak toeristen en vinden het leuk om een praatje met je te maken. Het gebeurt ook regelmatig dat we dan wat te drinken krijgen of soms zelf wat eten. Het is leuk om dit onbekende land te ontdekken en voor nu genieten we er volop van.

Comments:

  • Shavit

    oktober 8, 2024

    Ik een fan van jullie bijna dagelijkse updates maar jullie blog is ook iedere keer weer super om te lezen.

    reply...
  • Corina

    oktober 8, 2024

    Wat een geweldig avontuur en wat een mooie reis maken jullie, eentje die je hele leven bij blijft.
    Ik geniet elke keer weer van jullie posts op instagram
    Top

    reply...
  • Judith

    oktober 8, 2024

    Leuk je achtergrond verhalen van deze gave tocht!

    reply...
  • Marianne

    oktober 8, 2024

    geweldig dat wij met jullie mee op avontuur mogen. Ik geniet van jullie verhalen en kijk er iedere dag naar uit om het volgende verhaal te mogen bekijken.

    reply...
  • oktober 9, 2024

    Toppers!!!🤩

    reply...
  • Oma Anja

    oktober 9, 2024

    Wat een leuk verhaal. Ik hoop voor jullie dat de vriendschappen blijven.
    En laten we wel wezen het is toch geweldig om andere bevolkingsgroepen te leren kennen. Op naar Vietnam!

    reply...
  • Sonja

    oktober 9, 2024

    Wat een mooi verhaal
    Dit is zo leuk zo’n verslag dat maakt jullie vlogs compleet.
    Succes nog bikkels

    reply...

post a comment