Top
  >  Reis naar Vietnam   >  De warmte in Turkije
Bikkels on Bikes strijden tegen de warmte in Turkije

Met een wereldreis als deze is het puzzelen wanneer je van huis weg gaat. Wanneer wil je ongeveer waar zijn qua seizoenen. In Europa heb je vooral zomer en winter maar als je in Azië komt moet je ook rekening houden met het regenseizoen. Uiteindelijk gaan de meeste fietsers die van Europa naar Azië fietsen na de ergste kou in Europa van start. Het enige nadeel van deze planning is dat je dan in de zomer in Turkije en omstreken bent. De zomer in Turkije, en dat hebben we geweten ook.

Toen we Turkije binnenkwamen was het gemiddeld een graad of dertig iedere dag. Onwijs warm en zwaar maar onderweg naar het zuiden werd het nog warmer en warmer. We hebben gefietst in temperaturen van 42 a 43 graden. We fietsen over een boeren weg en ineens beginnen onze fietsen geluid te maken. We kijken naar beneden en zien het meteen. Het asfalt is aan het smelten en daardoor plakken er ook allemaal steentjes aan de banden. We stoppen even om te kijken of het verder geen schade aanbrengt. Gelukkig is dit niet het geval maar na ongeveer zo’n 0.2 seconde stilstaan zijn we helemaal nat van het zweet. Tijdens het fietsen heb je best wat rijwind waardoor het nog te doen is maar daarna stilstaan is bloedheet. We schrapen met een stokje over de weg en we kunnen zo het teer eraf schrapen.

Bikkels on Bikes strijden tegen de warmte in Turkije 8

Het is heel dubbel om de bergen in te gaan. Doordat je gaat klimmen heb je bijna geen rijwind meer waardoor je minder goed je warmte kwijt kan. Het voordeel van klimmen is hoe hoger je komt hoe koeler het wordt. Het is daarom voor ons ook ideaal om op hoogte te slapen omdat het daar s nachts kouder is in plaats van bijna dertig graden. Bergen geven naast een koelere temperatuur ook prachtige uitzichten en tijdens onze reis vermijden we de bergen absoluut niet. Tijdens een afdaling op de fiets merk je het best wat voor een temperatuurverschil je kan hebben door de bergen. Je begint met een comfortabele temperatuur en hoe verder je naar beneden komt hoe meer en meer je de warmte voelt. Dat gevoel dat je de oven open doet na het opwarmen van een pizza. Die warme lucht tegen je aan maar dan de hele tijd en zonder pizzalucht. Shit, nu heb ik zin in pizza.

Comments:

  • Anna

    augustus 8, 2024

    Met veel plezier, lees ik jullie avonturen, letterlijk en figuurlijk de grenzen die jullie overgaan
    When you get of the top of the mountain, keep climing 💪🙏🌿
    Succes !

    reply...
  • Carolien

    augustus 8, 2024

    Wahaha, ik dacht precies hetzelfde: zin in pizza 😂. Maaruh…jullie zijn onwijs goed bezigen elke ochtend kijk ik uit naar jullie bericht op insta! TOP!!❤️

    reply...
  • Ralf Hesen

    augustus 8, 2024

    En wat doen jullie qua drinken en zouten? Plat water zoveel als je overal kunt krijgen of houden jullie ook goed rekening met mineralen. Voor nu ben ik 22 dagen onderweg met een rondje Zwitserland. Klopt helemaal met die hoogte. Slapen gaat beter daarboven dus herstel je ook beter. Maar de drank, daar stoei ik nog wat mee. Wil ook niet dat de bidons gaan schimmelen dus voor nu hou ik het bij water in de bidons en frisdrank ofzo bij tankstations. Maar die hebben jullie natuurlijk steeds minder. Good luck mannen!

    reply...

post a comment