Top
  >  Reis naar Vietnam   >  Boeren in Bulgarije
Bikkels on Bikes ontmoeten boeren in Bulgarije 1

We fietsen vanaf de bergen in het zuiden van Bulgarije naar iets noordelijker. Omdat alles hier benut wordt als akkerbouw is het lastig om een slaapplek te zoeken. Maar als alles wordt benut als akkerbouw dan is het voor ons ook het handigst om een slaapplek te zoeken op een boerderij. Vanaf de weg zien we dat er op een van de akkers gewerkt wordt. Over een landweggetje fietsen we al hobbelend naar de mensen toe. We spreken per toeval meteen de baas van het land aan. Hij spreekt geen Engels, Duits of Nederlands dus toen waren onze opties op. Gelukkig hadden we Felix mee want die spreekt ook Frans. Het was mij niet helemaal duidelijk waarom, maar de boer sprak ook Frans dus konden we communiceren.

 

De boer vond het prachtig wat we aan het doen waren en al snel wees hij ons een plek aan waar we de tenten op konden zetten. We vroegen hem of er ergens om het land een watertje was waar we ons in konden wassen. Nee, die was er niet maar hij ging wel even wat regelen. Een grote blauwe ton werd gevuld met water en met behulp van een emmer konden we onszelf wassen. Helemaal back to basics maar we vinden het prachtig. Met een emmer gieten we langzaam water over elkaar heen. Het is nog steeds warm dus al vrij snel wordt het een watergevecht in plaats van dat er gedouched wordt.

 

Ik (Sven) vind het prachtig om weer even op een boerderij te lopen. Ik heb als bijbaantje tien jaar op een boerderij gewerkt en in een moestuin. Altijd voel ik mij thuis op het land tussen de gewassen en hier vind ik het ook leuk om te zien hoe het eraan toe gaat. De boer is ’s avonds nog aan het werk op zijn land. Dit doen ze hier in Bulgarije zodat ze ’s middags op het warmst van de dag kunnen rusten. ’s Ochtends zou hij koffie meenemen voor ons. Eenmaal ’s ochtends is de koffie iets uit de hand gelopen en heeft hij ook belegde boterhammen en koekjes voor ons meegenomen. Een heel ontbijt en dit bevestigde voor ons ook weer de vrijgevigheid die de mensen hier hebben. Na een fotootje met z’n allen op de trekker nemen we afscheid en gaat ons avontuur weer verder.

post a comment